Over Clown Kitty

Personage

Als contactclown in de zorg is Kitty een verwonderd en nieuwsgierig personage met een groot inlevingsvermogen. Ze valt op met een vrolijke vintage outfit en een rode neus. Kitty kent de regels over wat “hoort” en wat logisch is niet altijd en improviseert op de situatie waarin ze terecht komt. Dit gebeurt met spel, met of zonder attributen, en met zang en muziek. Ook heeft Kitty altijd een lieve opmerking of een knuffel over voor de ander.

 

Geven en nemen

Van deze twee woorden klinkt geven nobeler. De contactclown of zorgclown moet eerst nemen voor ze kan geven. Dan gaat het om waarnemen en opnemen. Om de ander niet te overdonderen, neemt Kitty de situatie in zich op, zoals die op dat moment is. Ze neemt waar welke signalen de ander geeft. Uit respect voor de ander zoekt Kitty daarin de aanleiding om vanuit te handelen zonder opdringerig te zijn. Zo geeft Kitty gericht liefdevolle aandacht die het contact met de ander op gang brengt en zorgt dat die persoon veilig in het middelpunt staat.

 

Toegankelijkheid

Een contactclown of zorgclown valt met de aparte kleding en neus direct op voor de ander. De uitdossing helpt om er voor te zorgen dat de ander niet het gevoel krijgt zich te moeten bewijzen. Veel cliënten hebben moeite met het “goed” doen en met het zeggen van de gewone dingen. Voor Kitty gelden de gewone regels niet. Alles wat zich voordoet is goed en dat laat Kitty merken aan de ander. Hierdoor voelt de ander zich niet geïntimideerd door deze vreemde bezoeker. Dat maakt Clown Kitty toegankelijk voor kwetsbare mensen.

 

Contactclown

In mei 2014 voltooide Ellen van der Schaaf de jaaropleiding voor contactclown bij Ray Biemans. Sinds juli 2014 gaat Ellen regelmatig als Clown Kitty op pad.
Kitty bezoekt groepen en individuele bewoners in tehuizen, die in een eigen belevingswereld leven. De doelgroep bestaat uit psychogeriatrische of somatische ouderen en mensen met een verstandelijke beperking.

Kitty kan ’s ochtends, ’s middags en/of ’s avonds op bezoek komen. Een dagdeel bestaat uit twee keer drie kwartier spelen. In deze tijd bezoekt ze twee woonkamers. Ook kan Kitty één-op-één aan bed of in de eigen kamer cliënten bezoeken.

Referenties

Reacties zijn erg positief! Collega’s geven aan dat je het erg mooi doet. En zeer dicht met je clowns spel bij de beleving van de bewoners komt.
Rustig bent en goed kan inleven…….
Gooitske Boerman, dagbesteding zorghuis Theodora Vos de Wael te Zwolle

Hallo lieve Kitty, onze bewoners hebben van je genoten. Je hebt lief en leed met ze gedeeld. Het contact tussen jou en de bewoners is bijzonder om te zien. Je maakt heel wat los. Leuke site heb je!!! We missen je en hopen dat t goed met je gaat.
Groetjes van bewoners en personeel De Schiphorst in Meppel

Clown Kitty komt dichtbij de bewoners. Ze weet in te spelen op de persoonlijkheid en de omstandigheden van de mensen. Daardoor ontstaat er een contact wat de bewoner uit zijn gewone doen haalt. Er is een levendig contact waarbij vaak ook gelachen wordt. Mooi om te zien hoe mensen dan los komen van hun situatie.
Esther Hoekstra, medewerker dagbesteding Graaf Florishof Deventer

Clown Kitty is vijf keer bij ons op de groep geweest, de doelgroep was nieuw voor haar.
De kinderen reageerden ieder anders op haar komst, Kitty bleef zoeken/kijken naar een manier om binnen te komen bij het kind.
Dit deed ze door de kinderen één voor één te volgen, beetje bij beetje kon ze soms daardoor dichter bij komen.
Kitty maakte af en toe gebruik van een instrument of klein materiaal en op deze manier ontstonden er soms leuke interacties!
Zeker voor herhaling vatbaar, Kitty bedankt en kom gerust nog eens terug!

Hartelijke groetjes uit de Oranje-tulp in orthopedagogisch kinderdagverblijf de Klim-op

 

Speellijst

Dit zijn tehuizen waar Clown Kitty heeft gespeeld:

Zorghuis Theodora Vos-de Wael, Zwolle
Zorghuis Het Zonnehuis, Zwolle
’s Heerenloo, Apeldoorn
Zorghuis De Hoekstee, Ommen
Zorghuis Mariënbosch, Heerenveen
De Schiphorst, Meppel
De Klim-op, Kampen
De Reesthoeve, Meppel
Zorghuis Myosotis, Kampen
Zorghuis De Maarlenhof, IJsselmuiden
De Meerburg, IJsselmuiden
Zorghuis Anna Heerkens, Zwolle
De IJsselburg, IJsselmuiden
Zorghuis Graaf Florishof, Deventer
De Herbergier, Olst
De Hanzeborg, Lelystad
De Kaailanden, Meppel
De Meente, Genemuiden
Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck, Zwolle
De Riethorst, Zwolle
Zorgcentrum Havezate, Zwolle
Zorgcentrum De Venus, Zwolle
Zorghuis Zonnekamp, Steenwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *