Over mij


Ik ben Ellen van der Schaaf. Ik werk als professioneel contactclown voor de zorg. In instellingen bezoek ik ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking en geef ze aandacht door middel van humorvol en intensief contact.
Ik ben zeer inlevend, liefdevol en kan goed improviseren. Deze eigenschappen helpen me om mensen te bereiken in hun eigen belevingswereld.

Als contactclown begin je nooit met een vooropgezet plan. Alle contacten ontstaan in het ‘nu’ op basis van improvisatie en inleving met de cliënt. Want alleen als je eerlijk en onbevangen bent, kun je deze mensen in hun eigen belevingswereld bereiken en op een fijne en goede manier contact maken. In mijn rol als contactclown kan ik mensen uit hun isolement halen en een ervaring van geluk geven.

Muziek raakt mensen op een heel directe wijze. Herkenbare liedjes ontspannen en brengen verbinding tot stand. Daarom gebruik ik muziek om de mensen vanuit hun gevoel te laten reageren.

Ik werk veel één op één om de persoon die ik bezoek in een veilig middelpunt te zetten. Wat die persoon aandraagt, bepaalt wat ik doe. Het gaat dus nooit om mij als ‘performer’ maar ik gebruik de rol van clown om mensen op een speelse manier uit hun schulp te lokken en een plezierig moment te geven.

Het werken als contactclown brengt me veel voldoening. Ik zie mensen voor mijn ogen opleven, die even te voren niet wisten wat ze moesten doen of waar ze zijn. Met geduld zie ik dat die mensen meer kunnen dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Met liefde versterk ik door spel hun zelfvertrouwen. Soms is het resultaat klein, een lach of een gebaar. Andere keren ontstaat in korte tijd een vriendschapsband waarbij de mensen hun hart openen.

Reacties zijn gesloten.